Vraag het aan een professional

Hoe een huwelijksfotograaf kiezen volgens een pro?

Silke en Ben

Hoe weet je of je de juiste trouwfotograaf hebt gekozen?

Er is toch superveel keuze?

En zijn die niet allemaal mega-duur?

Doet niet elke fotograaf zowat hetzelfde?

Tja, het is nen toffe maar is dat dan wel ne goeie?

Ik vind zijn foto’s mooi maar krijg ik wel hetzelfde?

Allemaal vragen waar je als koppel mee geconfronteerd wordt als je op zoek gaat naar een huwelijksfotograaf. Daarom staat hieronder een lijst met tips die jullie kunnen helpen in de keuze! Zie het als een gratis gids in de wereld van de huwelijksfotografie.

Ik kan geen betere tip bedenken om mee te beginnen.

Een huwelijk plan je gemiddeld een jaar op voorhand en het is dan ook de ideale moment om al eens naar fotografen te beginnen kijken. Zoek naar huwelijksfotografen via je favoriete zoekmachine en schuim wat websites af.

Nu dat heb je waarschijnlijk al gedaan want anders was je niet op deze pagina terecht gekomen!

Neem rustig de tijd om te kiezen

Wanneer je de fotografen die je leuk vindt naast elkaar gaat leggen ga je onherroepelijk wel wat gelijkenissen vinden tussen de verschillende fotografen. Ga er maar gerust vanuit dat je toch wel wat meer weet over fotografie dan je zelf denkt.

Vertrouw hierbij zeker op je gevoel!

Dit gevoel gaat je leiden naar de juiste keuze. En het klinkt misschien wat cliché maar er is op zich geen slechte keuze, enkel jullie keuze!

Danielle en jonas poseerden er op los op hun trouw

Vertrouw op je intuïtie terwijl je verschillende trouwreportages bekijkt en stel jezelf de volgende vragen: “Bij welk huwelijk had ik willen zijn?” “Bij welk huwelijk had ik het gevoel dat ik deel uitmaakte van het verhaal?”

Als je bij een fotograaf merkt dat de huwelijken over het algemeen saaier lijken of de koppels minder sympathiek, is de kans groot dat dit te wijten is aan de fotograaf zelf.

Het zoeken naar je stijl van bruidsfotografie is een cruciale stap bij het kiezen van de perfecte fotograaf. Jullie bruiloft is een unieke weerspiegeling van jullie persoonlijkheid en de liefde die jullie delen, en de fotograaf die jullie kiezen moet die essentie kunnen vastleggen. We komen later in deze blog nog terug op het kennismakingsgesprek maar je kan ook dit soort zaken zeker aanhalen in het eerste gesprek met je fotograaf.

Ga op zoek naar wat je mooi vindt

Carine en Joa in den Eyck

Denk na over de sfeer die je voor ogen hebt - of die nu klassiek en tijdloos, eigentijds en artistiek of openhartig en documentair is. Denk na over het soort foto's dat bij jou past: geposeerde portretten, spontane momenten of een mix van beide. Geef hier wederom voorrang aan je gevoel.

Het verduidelijken van je voorkeur zal niet alleen je selectieproces sturen, maar er ook voor zorgen dat ik als fotograaf weet of ik jouw visie kan vertalen in een galerij die jullie liefdesverhaal authentiek weergeeft. Op deze manier leg je de basis voor een unieke samenwerking met de fotograaf.

Toch een kleine tip: De foto’s van je huwelijk gaan heel je leven mee. Vermijd dus tijdelijke trends die over 2 jaar lijken op een instagram filter van eind jaren 90.

We hebben het al gehad over stijl en hoe je hier best mee aan de slag gaat. Maar vooraleer ik jullie hierover met rust laat wil ik het toch nog even hebben over trends.

Bij het kiezen van de perfecte trouwfotograaf is het belangrijk om niet te veel te kiezen voor de trends. Hoewel het logisch is om beïnvloed te worden door de huidige fotografie trends, kan te veel nadruk op wat op dit moment populair is de tijdloze kwaliteit van jullie trouwfoto's in gevaar brengen.

Vermijd tijdelijke trends

Rob en Jessy

Trends komen en gaan, maar je trouwalbum moet een blijvende weergave zijn van jullie verhaal. Een tijdloze en klassieke benadering van fotografie zorgt ervoor dat je herinneringen over tientallen jaren net zo mooi en relevant zijn als op de dag dat jullie elkaar het jawoord geven.

Ikzelf kies voor een meer documentaire/journalistieke stijl, aangevuld met een beetje poseren.  Hoe moet je dat interpreteren? Best eenvoudig. Ik kom op de dag zelf zo weinig mogelijk tussen en wil je vooral laten genieten van het moment! Door deze stijl te gebruiken wordt heel veel van jullie persoonlijkheid mee in de reportage genomen en wordt het echt jullie huwelijksreportage!

Zyncke klaarmaak

Ik ga je (uiteraard!) wel helpen bij de fotoshoot maar verder ben ik een vlieg aan de muur en stuur ik op zoveel mogelijk spontane momenten aan. Ik wil beelden maken die je doen terugdenken aan de dag zelf. Het moet een herinnering zijn aan de dag en zo goed mogelijk weergeven hoe jij je gevoeld hebben.

Mijn stijl van nabewerking is te omschrijven als naturel en kleurrijk.

Het bekijken van het portfolio van een fotograaf is een belangrijke stap in het selectieproces van een trouwfotograaf. Het portfolio is een visuele weergave van hun expertise, stijl en vermogen om de essentie van speciale momenten vast te leggen. Maar hou er rekening mee dat dit bij elk van ons een zeer gecureerde versie van de waarheid is.

Neem de tijd om ons werk te beoordelen kijk naar een verscheidenheid aan foto's, waaronder geposeerde portretten en openhartige momenten.

Let ook op het verhalende aspect van het werk. Een goede trouwfotograaf is in staat om een verhaal door de jullie foto's heen te weven.

Vraag eens naar een volledig huwelijk

Silke en Ben feesten

Helaas is er vandaag een trend van styled shoots voor fotografen. Dit bestaat meestal uit een fotoshoot van een koppel (ingehuurde modellen) op een enorm idyllische locatie (bijv. een strand of prachtige bergen als achtergrond). Zoals je zelf al snapt zijn deze elementen niet aanwezig als je trouwt in de stille kempen en je kan dus een vertekend beeld hebben van wat je gaat krijgen als resultaat. Vandaag zijn er zelfs collega’s wiens volledige website bestaat uit dit soort styled beelden. “If it is too good to be true it probably is.”

Is dit verkeerd? Nee. Echter zijn de omstandigheden bij styled shoots ideaal en dat is in een huwelijk zelden het geval. Daarom is het belangrijk om een volledige galerij te vragen van een “echt” huwelijk. Durf ook te vragen naar een huwelijk dat zich afspeelde in de regen. Zeker wanneer je zelf trouwt in de herfst of vroege lente.

Zie een portfolio een beetje als onze prijzenkast! Een huwelijk is echter meer te vergelijken met een marathon dan met een 100m sprint.

anke en joeri

Een laatste voordeel van een volledige galerij is dat je technische kwaliteiten van een fotograaf kan beoordelen.

Zaken als kan de fotograaf werken met flash? Is hij in staat om te werken op een donkere locatie?

Hoe brengt hij een openingsdans in beeld?

Wat als er enkel harde zon is op het middaguur?

Veel klanten vragen mij naar mijn materiaal maar ik geloof dat een goede fotograaf gemaakt wordt door zijn skills!

Als je net ten huwelijk bent gevraagd, zal het best een uitdaging zijn om in te schatten hoe duur alles is. Aan elk onderdeel van je bruiloft kan je vele duizenden euro’s uitgeven. Het is een kwestie van hoe verdeel je je budget en wat zijn daarin je prioriteiten?

Even geen verkooppraatje maar een persoonlijke tip: probeer de waarde van goede trouwfotografie te zien met het oog op de (verre) toekomst. Er is een trouwfotograaf voor elk budget maar als het budget het toelaat, is het het overwegen waard om iets meer te betalen voor een trouwfotograaf met meer ervaring en wiens portfolio je geweldig vindt! Vermijd gedachten als, “Goh deze zal ook wel meevallen” want dan is de kans reëel dat je van een koude kermis thuis komt.

Zie je fotograaf als een investering op termijn

Anke en Joeri klaarmaak

Enkel jullie foto's blijven over als herinnering aan jullie mooiste dag!

Een professionele fotograaf investeert niet alleen in materiële zaken maar ook in dingen die je als klant niet altijd direct ziet. Ik denk aan zaken als je netwerk. Wat als er de dag zelf iets gebeurt? Je krijgt als fotograaf een ongeval, is er een back-up fotograaf? Dit zijn zaken waar wij als professionele fotograaf over nadenken!

Maar ook investeren in het continu leren. Dan heb ik het niet enkel over de nieuwste trends of toestellen maar ik heb zelf een cursus gevolgd over hoe beelden te selecteren om zo goed mogelijk verhalen te vertellen. Jaarlijkse conferenties met gelijkgestemde huwelijksfotografen van over heel de wereld en noem zo maar op.

Al deze zaken kosten geld aan de fotograaf maar zijn voor hem en ook voor jullie een berg bagage die hij of zij meebrengt naar jouw huwelijk.

Veel van deze dingen ga je niet terug vinden op de website van een fotograaf. Soms kan je hier al eens iets over vinden op social media maar hiervoor dient een kennismakingsgesprek. Waarbij je alle mogelijke vragen vrijblijvend kan stellen.

kindjes op het huwelijk

Begin met het onderzoeken van fotografen binnen je budget maar sta open voor aanpassingen als je een professional vindt wiens werk je echt aanspreekt. En probeer het budget dat je voor ogen hebt te vergelijken met andere fotografen. Let hierbij op de prijsstructuur van de fotograaf, wat is inclusief, zijn er extra kosten en betalingsschema's,...

Verder gaat een goedkope fotograaf minder gaat investeren in potentiële problemen. Hoe bedoel ik dat? Er kan veel misgaan met jullie beelden. Ik denk maar aan:

  • een camera die in het water valt, daarom nemen we een 2de en 3de toestel mee

  • een geheugenkaart die het niet meer doet, daarom kopen we duurdere toestellen die alles op 2 kaartjes wegschrijven

  • een flash die niet wil werken, daarom heb ik er 4 bij

  • extra batterijen

  • thuis een backup systeem

en zo kan ik nog wel even doorgaan. Deze reservemiddelen kosten tijd en geld maar zorgen er wel voor dat het risico op geen foto’s tot een minimum herleid wordt.

Als trouwfotograaf ben ik de hele dag bij je in de buurt en dan vind ik het belangrijk dat we een klik hebben.

Waarom? Waarschijnlijk ben ik er al op het moment dat er nog niemand is en de zenuwen al flink rondgieren. Als dan blijkt dat we op voorhand al een klik hebben kan ik je zo goed mogelijk begeleiden op die soms wat moeilijke momenten.

Het doel van een kennismakingsgesprek is een band opbouwen met jullie. Die band is nodig zodat we elkaar vertrouwen en ik de mooiste foto’s kan maken. Een kennismakingsgesprek is bij mij altijd vrijblijvend. Je kan me op dat moment dan ook eender welke vraag stellen die je maar zou willen! 

Ik ga jullie ook wel wat vragen stellen maar ik wil vooral weten hoe jullie willen dat de dag er uit gaat zien! Gewoon lekker gezellig vertellen over jullie droomdag!

Maak gebruik van het kennismakingsgesprek

kurken knallen tijdens het gesprek

Deze tip borduurt verder op de vorige tip en is niet altijd even makkelijk om te spotten.

De laatste jaren ontstaan er flink wat grotere fotografie studio’s die per jaar bijna 100 huwelijken registreren. Dit lijkt supergoed want zo een studio doet zoveel ervaring op dat er toch bijna niks meer kan mis gaan? Echter bestaat een studio uit meerdere fotografen en weet je op dat moment vaak niet wie er bij je komt opdagen op de dag van jullie huwelijk. Is het de topfotograaf of de startende student voor wie je de deur open doet?

Vaak is de persoon waar je het kennismakingsgesprek mee hebt gehad de hoofdfotograaf en komt er iemand anders opdagen op de dag zelf. Het is dan maar te hopen dat je met die persoon een goed gevoel hebt en dat die de kwaliteit kan leveren die jullie verwachten van de fotostudio.

Weet wie er komt fotograferen

Melissa en jorgen knalden van het scherm tijdens de fotoshoot

Om af te sluiten nog een kleine tip waarbij ik wil kijken naar aantal huwelijken. Niet alleen de grote studio’s boeken 50 tot 100 huwelijken per jaar maar er zijn ook fotografen die alleen werken die deze aantallen halen. Veelal zijn dit ook de fotografen die een uitzonderlijk lage prijs vragen.

De manier waarop dit kan is dat de fotograaf snel door jullie huwelijk gaat en hierbij weinig tot geen nabewerking doet. Dit zorgt uiteraard voor een snelle oplevering (van meestal superveel beelden want sorteren is er dan ook niet echt bij). Maar dit heeft tot gevolg een inconsistente afwerking van de beelden en weinig aandacht voor details alsook veelal een slordig vertelt verhaal van jullie dag.

Is duurder daarom beter? Nee maar daar komen we dan weer terug op een van de vorige tips “Zie je fotograaf als een investering op termijn”!

Kwaliteit boven kwantiteit

behind the scenes

Voila, ik denk dat ik dan zowat alles gezegd heb wat er te zeggen was. Mocht je toch nog vragen, bedenking of opmerkingen hebben? Mail me dan gerust. Hieronder kan je de link naar mijn contact pagina vinden dus aarzel niet om even contact op te nemen!

Of download hier mijn brochure met alle info over mijn huwelijksfotografie

Had je nog vragen of opmerkingen?

Neem dan zeker contact op via deze knop!